Tillbaka till Hampstead av Eli Åhman Owetz

Tillbaka till Hampstead av Eli Åhman Owetz är utgiven av HarperCollins Nordic. 1980 åker Charlotte till London för att jobba som au-pair. Det blir en minnesvärd tid som ger henne en livslång kärlek till London, Hampstead i synnerhet. Fyrtio år senare, i nutid, åker Charlotte tillbaka för en längre vistelse i Hampstead där hon vill återuppleva platser och träffa personer från au-pairtiden. Vilken feelgood-pärla detta är! Det är så mycket igenkänning och härliga miljöer som värmer ända in i själen. Jag älskade att läsa om Charlotte och hennes liv. Tack för boken Eli och HarperCollins Nordic!

1980 åker Charlotte till London för att jobba som au-pair. Hon lämnar Norrtälje och sina föräldrar och syster. Drömmarna är stora inför vistelsen i storstaden. Det blir en minnesvärd tid som ger henne en livslång kärlek till London, Hampstead i synnerhet. Tiden var inte problemfri men lärorik och upplevelserna var många. Fyrtio år senare, i nutid, åker Charlotte tillbaka för en längre vistelse i Hampstead. Efter att ha fått ett arv har hon möjligheten att göra drömresan tillbaka. Hon vill återuppleva platser och träffa personer från au-pairtiden. Det blir som på 80-talet, en minnesvärd tid som inte är helt problemfri. Läsaren får växelvis läsa om tiden på 80-talet och resan i nutid.

Eli är författare på heltid och hon skriver feelgood-böcker och lättlästa böcker. Hon bor i Arbrå i Hälsingland med sin man Håkan. Eli arbetade som journalist i över tjugofem år och har även arbetat på järnvägen, Roslagsbanan och SJ, och varit aktiv som verksamhetsutvecklare på studieförbund. Eli använder sina tidigare erfarenheter i arbetslivet i Tillbaka till Hampstead.

Vilken feelgood-pärla detta är! Det är så mycket igenkänning och härliga miljöer som värmer ända in i själen. Jag var i Florida i USA som au-pair och känner igen mycket av det Eli beskriver i boken. Även jag bytte familj och förmedlingen var inte till särskilt stor hjälp. Men det jag älskar mest i boken är London-miljöerna. När dottern studerade ett år i London bodde hon i Kilburn, precis vid gränsen till Hampstead. Jag älskade verkligen att tillbringa tid i London, det blev många resor under det året, och jag kastades tillbaka i miljön när jag läste boken.

Jag förstår precis vad Charlotte menar när hon säger att hon längtar tillbaka till språket, de typiskt engelska miljöerna och hur folk pratar med varandra. Det är något speciellt med atmosfären i London och boken drar mig tillbaka till egna erfarenheter.

Jag älskade att läsa om Charlotte och hennes liv. Det beror säkert en del på att jag är i samma ålder och känner igen mig i de tidstypiska inslagen och kan relatera till både 80-talet och nutid. Men jag tror samtidigt att boken kan läsas av alla åldrar för det är mycket som är allmängiltigt och tidlöst. Jag tror att många unga fortfarande behöver stöd av Svenska Kyrkan runt om i världen för att vistelsen inte blev som planerat och jag tror att många tänker tillbaka på tider som blivit ett minne för livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *