Heder av Jens Lapidus

Heder av Jens Lapidus är utgiven av Novellix. Boken ingår i boxen Mellan sanning och konsekvens – Fyra deckarnoveller. Adam har suttit tio år i fängelse och när han blir utsläppt kommer hans mammas sambo John och hämtar honom. Adams son Kevin har hunnit bli tolv år och bor nu med sin mamma och hennes nye man Danne. Samhället utanför fängelset har förändrats och relationerna till personerna därute har också förändrats. Heder lyckas få med allt som behövs för att det ska bli en bra novell. På trettio sidor i ett litet bokformat får Jens in en spännande handling med tydlig struktur, lagom många karaktärer och ett effektivt språk där orden är väl valda. Tack för boken Jens och Novellix!

Adam har suttit tio år i fängelse och när han blir utsläppt kommer hans mammas sambo John och hämtar honom. Adam tycker inte om John och känslorna är ömsesidiga. Adams son Kevin har hunnit bli tolv år och bor nu med sin mamma och hennes nye man Danne. Planen Adam har är att träffa Kevin ofta nu när han är fri. Samhället utanför fängelset har förändrats och relationerna till personerna därute har också förändrats. Det är svårt för Adam att hitta rätt i sin nya tillvaro.

Jens Stockholm noir-trilogi har lästs av många och debuten Snabba cash, som kom 2006, har sålts i över trettio länder och den har också filmatiserats. Jens har varit produktiv och gett ut flera böcker efter debuten. Heder ingår i boxen Mellan sanning och konsekvens – Fyra deckarnoveller, som Novellix ger ut. Jens var verksam som jurist och advokat i femton år och det märks även i denna novell, precis som i hans andra böcker, på flera sätt.

Heder lyckas få med allt som behövs för att det ska bli en bra novell, vilket är en konst i sig. Heder är en novell på trettio sidor i ett litet bokformat vilket gör att den är lätt att ta med och den går att läsa flera gånger. På de få sidorna får Jens in en spännande handling med tydlig struktur. Handlingen sträcker sig över en längre tid och skildrar två händelser men skrivs så att den passar novell-formatet. Karaktärerna är lagom många och det är en viktig aspekt för mig när jag läser noveller. Språket är effektivt och orden är väl valda, utrymmet är ju starkt begränsat. Jag är imponerad och jag njöt av novellen som har mycket att erbjuda när det gäller både spänning och att känna in huvudkaraktärens situation!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *