Moral: En roman av Lyra Ekström Lindbäck är utgiven av Modernista. Boken nominerades till Augustpriset 2023. Anna läser filosofi och åker till Tjeckien för att doktorera i moralfilosofi. Hennes handledare är en svensk medelålders man som är gift och har två barn. Frun är Annas bihandledare och benämns som X. Anna inleder ett förhållande med sin handledare och hon funderar över om hon fallit i den patriarkatiska fällan eller om hon själv är skuld till deras relation. Det är en bok som vänder och vrider på ett känt tema, äldre man i maktposition och yngre kvinna har ett sexuellt förhållande. Det är metatänkande, metaskrivande och metafilosofi och jag undrar hur stor del i romanen som är självupplevd. Boken är lättläst på ett sätt men lämnar många tankar kvar efter att den är utläst. Tack för boken Lyra och Modernista!
Anna är en ung författare som läser filosofi. Hon forskar om litteratur och åker till Tjeckien för att doktorera i moralfilosofi. Hennes handledare är en svensk medelålders man som är gift och har två barn. Frun är Annas bihandledare och benämns som X. Anna inleder ett förhållande med sin handledare och hon funderar över om hon fallit i den patriarkatiska fällan eller om hon själv är skuld till deras relation. Hon skriver om sin affär med handledaren och funderar över det moraliska i att göra det.
Boken nominerades till Augustpriset 2023. Det är andra gången Lyra blir nominerad till priset. Ett så starkt ljus 2014 var den första nomineringen. Moral: En roman är en bok som vänder och vrider på ett känt tema, äldre man i maktposition och yngre kvinna har ett sexuellt förhållande. Det Lyra väver in, som inte är så vanligt i tidigare litteratur, är Annas egna funderingar och vad hon tjänar på affären. Jag tycker inte att Anna är helt igenom sympatisk vilket brukar vara fallet när affärer av detta slaget gestaltas. Och jag kan inte låta bli att rodna i en och annan scen, det är väldigt direkt beskrivet.
Det är metatänkande, metaskrivande och metafilosofi och jag undrar hur stor del i romanen som är självupplevd. Lyra disputerade i Tjeckien på en avhandling om den irländska författaren och filosofen Iris Murdoch och vad som skiljer litteratur från filosofi. Allra först i boken står det också ”Detta är en roman. Alla eventuella olikheter med verkligheten är avsiktliga.”. Det är en del saker som absolut gör mig lätt illamående men jag känner inte att jag blir förvånad, jag har hört om liknande saker allt för ofta, händelser i min omgivning. Boken är lättläst på ett sätt men lämnar många tankar kvar efter att den är utläst.