Kodnamn Safir av Pam Jenoff är utgiven av HarperCollins Nordic. Berättelsen har sin upprinnelse i en verklig historia där uppdraget var att frita fångar från ett tåg på väg till Auschwitz. Boken är fiktiv men innehåller många historiska inslag som verkligen har hänt. Hannah Martel är jude och flyr från Nazityskland och hamnar i Bryssel hos sin kusin Lily. Hannah går med i motståndsrörelsen där Micheline leder arbetet. När Lily, hennes man och son arresteras vill Hannah göra vad hon kan för att rädda dem. Jag tyckte väldigt mycket om boken som beskriver andra världskrigets hemskheter men också de hjältar som var beredda att offra allt. Tack för boken HarperCollins Nordic!
Hannah Martel är jude och flyr från Nazityskland efter att hennes man dödats. Hon hamnar i Bryssel hos sin kusin Lily. Lily är gift med Nik och de har sonen Georgi tillsammans. Hannah går med i motståndsrörelsen där Micheline leder arbetet i det som kallas Safirlinjen. När Lily, Nik och Georgi arresteras vill Hannah göra vad hon kan för att rädda dem.
Berättelsen har sin upprinnelse i en verklig historia där uppdraget var att frita fångar från ett tåg på väg till Auschwitz. Det finns böcker som man kan läsa om det tjugonde tåget, som det kallas. Kodnamn Safir är fiktiv men innehåller många historiska inslag som verkligen har hänt. Motståndsrörelsens arbete och insats beskrivs väl i handlingen. Jag tyckte väldigt mycket om boken som beskriver andra världskrigets hemskheter men också de hjältar som var beredda att offra allt.
Jag slutar aldrig att förvåna mig över hur modiga människor i krig är. Alla dessa osjälviska hjältedåd är inspirerande och fascinerande. Det som också kommer fram extra mycket i kristider är familjeband och hur viktiga dessa blir. Jag har läst många skildringar från andra världskriget men blir ändå illa berörd varje gång av allt som hände och jag känner en oro för att vi inte har lärt oss av historien.