Vän av ordning av Henrik Bromander

Vän av ordning av Henrik Bromander är utgiven av Bokförlaget Atlas. Det är den andra boken i en trilogi om maskulinitet. Handlingen i boken börjar 2007 och slutar 2015. Huvudkaraktären Joel har planer på att läsa den femåriga utbildningen datateknik på Lunds Universitet. När han inte kommer in får han nöja sig med datateknik på Malmö Högskola, en treårig utbildning. Flytten från Skurup till Malmö och besvikelsen över utbildningen är början på hans trollande på nätet som bara eskalerar. Han blir mer och mer en aktivist på högerkanten där han krigar mot mångkulturen. Samtidigt som jag blir oerhört provocerad av huvudpersonen tycker jag att Henrik skriver verklighetstroget och insiktsfullt om hur en ung man kan hamna i en bubbla av hat och hämnd, övertygad om att han blivit orättvist behandlad genom livet.

Handlingen i boken börjar 2007 och slutar 2015. Huvudkaraktären Joel har planer på att läsa den femåriga utbildningen datateknik på Lunds Universitet. Han ser en ljus framtid och känner att han äntligen har ett mål. När han inte kommer in får han nöja sig med datateknik på Malmö Högskola, en treårig utbildning. Enligt Joel är det en utbildning som inte kommer att leda till något. Flytten från Skurup till Malmö och besvikelsen över utbildningen är början på hans trollande på nätet som bara eskalerar. Han märker att det han skriver uppmärksammas vilket gör att han testar att skriva mer utmanande. Joel blir mer och mer en aktivist på högerkanten där han krigar mot mångkulturen, dit även feminister räknas in.

Henrik är född 1982 och han bor i Malmö. Han är författare, serietecknare och dramatiker. Henriks debut Hur vi ser på varandra är en seriebok som kom ut 2005. Vän av ordning är den andra boken i en romantrilogi om maskulinitet. Den första boken hette Riv alla tempel. Boken Bara en kram avslutar trilogin. Henrik är även verksam som dramatiker med pjäser för både större scener och frigrupper samt manus till film/tv och ljuddramer.

Samtidigt som jag blir oerhört provocerad av huvudpersonen tycker jag att Henrik skriver verklighetstroget och insiktsfullt om hur en ung man kan hamna i en bubbla av hat och hämnd, övertygad om att han blivit orättvist behandlad genom livet. Jag har svårt att hitta några försonande drag hos Joel. Enda gången han visar någon som helst försonlig sida är när han leker med Aawut, sonen till sambon Sunee som kommer från Thailand.

Jag kan också känna att Joel är oerhört ensam och funderade en hel del på vad det kan göra med en människa. Boken är tänkvärd och ger en dyster men samtidigt realistisk skildring av en ung man som känner sig ensam och övertygad om att hela samhället är emot honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *