Natthuset av Jo Nesbø

Natthuset av Jo Nesbø är utgiven av Albert Bonniers Förlag. Richards föräldrar dör i en brand och han skickas till släktingar i Ballantyne, en håla långt från staden där han är uppväxt. Han ses med misstänksamhet i byn och när hans klasskamrat Tom försvinner får han skulden. Den enda som verkar stå på Richards sida är den coola och populära Karen. Boken liknar inte något annat jag har läst. Det är en skräckfylld läsning med så många vändningar att verklighet och fantasi ständigt utmanas. Utanförskap och ondska blandas med kusliga miljöer, övernaturliga element och hotfulla varelser och mitt i detta är Richard den sårbara huvudpersonen; en klassisk skräckhistoria med en oväntad twist. Tack för boken Jo och Albert Bonniers Förlag!

Richards föräldrar dör i en brand och han skickas till släktingar i Ballantyne. Frank och Jenny är hans farbror och tant och de gör allt för att han ska ha det bra. Ballantyne är en håla långt från staden där Richard är uppväxt. Han ses med misstänksamhet i byn och han har svårt att hitta vänner. När Richards klasskamrat Tom försvinner får han skulden. Den enda som verkar stå på Richards sida är den coola och populära Karen. Alla andra verkar ha bestämt sig för att Richard är ond.

Jo Nesbø har varit framgångsrik i hela världen med sina kriminalromaner om bland annat Harry Hole. Han har också gjort tolkningar av Shakespeare och gett ut novellsamlingar. Du kan läsa om novellerna Svartsjukemannen och andra berättelser och Råttön och andra berättelser här i Bokluckan. Även Blodmåne, där Harry Hole är huvudkaraktären, kan du läsa om i Bokluckan.

Natthuset liknar inte något annat jag har läst. Jag läser inte så många skräckböcker men de jag har läst liknar inte denna. Det är en skräckfylld läsning med så många vändningar att verklighet och fantasi ständigt utmanas. Handlingen kryper under skinnet och jag pendlar mellan att må lite lätt illa och vilja veta hur det ska gå.

Utanförskap och ondska blandas med kusliga miljöer, övernaturliga element och hotfulla varelser och mitt i detta är Richard den sårbara huvudpersonen; en klassisk skräckhistoria med en oväntad twist. Det finns en mörk skog med ett övergivet hus där insekter kommer krypande över marken och när det blandas med telefonlurar som äter upp den som ringer, då är mardrömmarna nära. Boken är otroligt skickligt uppbyggd, spänningen byggs på hela tiden och Jo använder språket för att krama ur hemskheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *