Om så bara för idag av Åsa Hallengård

Om så bara för idag av Åsa Hallengård är utgiven av SAGA Egmont. Folke Linde är en kulturprofil och konstsamlare från Helsingborg som är känd internationellt. När han dör lämnar han sin fru Lotten och dottern Elise kvar i en frostig relation. Elise har inte känt sig älskad av sin mamma under uppväxten och Folke var den som medlade mellan dem. Även relationen mellan Elise och hennes man Stefan sviktar och det blir ännu jobbigare när Elises ungdomskärlek Magnus oväntat dyker upp. Lotten brottas med alla känslor som dyker upp i och med Folkes död. Hon försöker dölja delar av deras förflutna och hon rannsakar sig själv som mamma. Det är en varm och fängslande feelgoodroman där trasiga relationer och hemligheter blandas med hopp och medmänsklighet. Tack för boken Åsa och SAGA Egmont!

Folke Linde är en kulturprofil och konstsamlare från Helsingborg som är känd internationellt. Han reser mycket och har samlat konst i hela sitt vuxna liv. När han dör lämnar han sin fru Lotten och dottern Elise kvar i en frostig relation. De verkar inte kunna kommunicera kring någonting. Elise har inte känt sig älskad av sin mamma under uppväxten och Folke var den som medlade mellan dem. Elise arbetar i familjeföretaget Parfymeri Holm som har gått i arv på hennes mammas sida. Även relationen mellan Elise och hennes man Stefan sviktar och det blir ännu jobbigare när Elises ungdomskärlek Magnus oväntat dyker upp. Elise känner sig förvirrad i alla nya känslor. Lotten brottas med alla känslor som dyker upp i och med Folkes död. Hon försöker dölja delar av deras förflutna och hon rannsakar sig själv som mamma.

Åsa är lärare och författare. Hon har bland annat skrivit feelgoodserien Antikkursen som utspelar sig i Landskrona. Hon har också skrivit boken Simma i vinterskog som du kan läsa om här i Bokluckan.

Om så bara för idag är en varm och fängslande feelgoodroman där trasiga relationer och hemligheter blandas med hopp och medmänsklighet. Jag trivs med miljöerna i och omkring Helsingborg, där jag känner igen mig. Relationerna beskrivs nyanserat och Åsa fångar karaktärernas känslor på ett inkännande sätt.

Jag känner starkt för både Elise och Lotten men har lite svårare att hitta försonande drag hos Stefan, han hade gått mig på nerverna om jag hade träffat honom. Jackie som arbetar på Parfymeri Holm är en frisk fläkt som sätter färg på berättelsen. Jag funderade mycket på hur sorg kan lämna spår i personer under ett helt liv och ha stark inverkan på relationer efteråt. Det är så mycket som försiggår i oss människor som vi har svårt att förmedla till omgivningen. Boken handlar främst om relationer och hur de kan förändras, utvecklas och missförstås. Relationerna gjorde att jag stannade upp och funderade emellanåt när jag läste.

Natthuset av Jo Nesbø

Natthuset av Jo Nesbø är utgiven av Albert Bonniers Förlag. Richards föräldrar dör i en brand och han skickas till släktingar i Ballantyne, en håla långt från staden där han är uppväxt. Han ses med misstänksamhet i byn och när hans klasskamrat Tom försvinner får han skulden. Den enda som verkar stå på Richards sida är den coola och populära Karen. Boken liknar inte något annat jag har läst. Det är en skräckfylld läsning med så många vändningar att verklighet och fantasi ständigt utmanas. Utanförskap och ondska blandas med kusliga miljöer, övernaturliga element och hotfulla varelser och mitt i detta är Richard den sårbara huvudpersonen; en klassisk skräckhistoria med en oväntad twist. Tack för boken Jo och Albert Bonniers Förlag!

Richards föräldrar dör i en brand och han skickas till släktingar i Ballantyne. Frank och Jenny är hans farbror och tant och de gör allt för att han ska ha det bra. Ballantyne är en håla långt från staden där Richard är uppväxt. Han ses med misstänksamhet i byn och han har svårt att hitta vänner. När Richards klasskamrat Tom försvinner får han skulden. Den enda som verkar stå på Richards sida är den coola och populära Karen. Alla andra verkar ha bestämt sig för att Richard är ond.

Jo Nesbø har varit framgångsrik i hela världen med sina kriminalromaner om bland annat Harry Hole. Han har också gjort tolkningar av Shakespeare och gett ut novellsamlingar. Du kan läsa om novellerna Svartsjukemannen och andra berättelser och Råttön och andra berättelser här i Bokluckan. Även Blodmåne, där Harry Hole är huvudkaraktären, kan du läsa om i Bokluckan.

Natthuset liknar inte något annat jag har läst. Jag läser inte så många skräckböcker men de jag har läst liknar inte denna. Det är en skräckfylld läsning med så många vändningar att verklighet och fantasi ständigt utmanas. Handlingen kryper under skinnet och jag pendlar mellan att må lite lätt illa och vilja veta hur det ska gå.

Utanförskap och ondska blandas med kusliga miljöer, övernaturliga element och hotfulla varelser och mitt i detta är Richard den sårbara huvudpersonen; en klassisk skräckhistoria med en oväntad twist. Det finns en mörk skog med ett övergivet hus där insekter kommer krypande över marken och när det blandas med telefonlurar som äter upp den som ringer, då är mardrömmarna nära. Boken är otroligt skickligt uppbyggd, spänningen byggs på hela tiden och Jo använder språket för att krama ur hemskheter.

Lägenhetsbordellen i Palma: en sann berättelse av Lo Torneborg och Leone Milton

Lägenhetsbordellen i Palma: en sann berättelse av Lo Torneborg och Leone Milton är utgiven av Lind & Co. Mika och hennes bästa kompis Sara bestämmer sig för att åka till Mallorca. De ska lämna en tråkig vardag i Sverige, komma bort från droger och skaffa ett bättre självförtroende. Mika trivs inte i sin kropp och hon vill få möjlighet att hitta sig själv. Inget blir som de tänkt och de blir också ovänner. Mika blir mer och mer destruktiv och en manipulativ man får henne att må ännu sämre. Droger, övergrepp och självförakt kastar Mika ner i ett helvete hon riskerar att fastna i. Boken är ett brutalt nerslag i en verklighet jag önskar inte fanns men som det behöver berättas om. Tack för boken Lo, Leone och Lind & Co!

Mika och hennes bästa kompis Sara bestämmer sig för att åka till Mallorca efter gymnasiet. De har festat och använt droger i Sverige men vill bort från det livet. De ska lämna det de tycker är en tråkig vardag i Sverige, komma bort från droger och skaffa ett bättre självförtroende. Mika trivs inte i sin kropp och hon vill få möjlighet att hitta sig själv. Hon tycker inte om sina kvinnliga former och hur hon förväntas vara som kvinna. Inget blir som de tänkt och de blir också ovänner efter att Mika inte får något jobb. Mika blir mer och mer destruktiv och en manipulativ man får henne att må ännu sämre. Han lockar in henne i att arbeta på en strippklubb där även andra tjänster utförs. Droger, övergrepp och självförakt kastar Mika ner i ett helvete hon riskerar att fastna i.

Lo är född 1990, bor i Malmö och arbetar i dag som socionom, föreläsare och författare. Lägenhetsbordellen i Palma är hans första bok. Lo gästade TV4 där han berättar om tiden på Mallorca, klippet finns att se på tv4play.se.

Boken är ett brutalt nerslag i en verklighet jag önskar inte fanns men som det behöver berättas om. Jag blir så otroligt arg och provocerad på flera nivåer. Bara det att det finns bordeller får mig att se rött. När jag tänker på de sunkiga ställen Mika arbetade på tappar jag nästan tron på mänskligheten. Jag föraktar männen som går dit och jag mår illa av kvinnorna som driver ställen.

Jag blir också förtvivlad över okunskapen kring hbtqi+-frågor. Det är så sorgligt att Mika ska behöver utstå alla kränkningar och känna ett självförakt där självskadebeteendet eskalerar, utan att det finns hjälp att få. Det är därför så skönt att se att Mika/Lo har lyckats hitta en väg framåt i livet och nu kan berätta om sina erfarenheter.

Bröllopsmordet i Cornwall av Fiona Leitch

Bröllopsmordet i Cornwall av Fiona Leitch är utgiven av HarperCollins Nordic. Det är den första delen i deckarserien Mat och mord i Cornwall. Jodie ”Nosey” Parker flyttar tillbaka till Cornwall efter att ha arbetat som polis i London. Hon vill komma ifrån sin exman och få en lugn tillvaro så hon flyttar, slutar som polis och startar en cateringfirma. När hon träffar en gammal vän får hon sitt första jobb som kock, på ett bröllop. När den blivande bruden försvinner faller Jodie in i sin gamla roll som polis, vilket inte uppskattas av ortens riktiga polis. Boken är en snillrik deckare som utspelar sig i en idyllisk omgivning och jag gillar humorn som ständigt finns i bakgrunden. Tack för boken HarperCollins Nordic!

Jodie ”Nosey” Parker flyttar tillbaka till Cornwall efter att ha arbetat som polis i London. Hon och dottern Daisy packar ihop sina saker och åker till Jodies hemby och det nya huset. Jodie vill komma ifrån sin exman och få en lugn tillvaro så hon flyttar, slutar som polis och startar en cateringfirma. Exmaken Richard är också polis och när han var otrogen fick Jodie nog. Eftersom matlagning varit en passion för Jodie passar hon på att starta en egen cateringfirma. När hon träffar sin gamle vän Tony Penhaligon får hon sitt första jobb som kock, på hans bröllop. När den blivande bruden Cheryl försvinner faller Jodie in i sin gamla roll som polis, vilket inte uppskattas av ortens riktiga polis, den snygge kriminalinspektören Withers.

Fiona är författare, tedrickare och kattslav, enligt henne själv. Hon skriver mysdeckare eller cosy crime som det heter på engelska. Bröllopsmordet i Cornwall är den första delen i deckarserien Mat och mord i Cornwall.

Bröllopsmordet i Cornwall är en snillrik deckare som utspelar sig i en idyllisk omgivning och jag gillar humorn som ständigt finns i bakgrunden. Cornwall som ligger i sydvästra England är känt för sina dramatiska kustlinjer och branta klippor och landskapet ramar in handlingen på ett charmigt sätt. Jag tycker om Jodie som karaktär. Boken är skriven i jag-form och Jodies humor och tankar är väldigt underhållande. Jag tycker också om Daisy, Jodies dotter, hon är en mogen och uppmärksam tjej som ser igenom många situationer. Jag hoppas att fler böcker i serien översätts och ges ut i Sverige!