Skytten av Anne-Marie Schjetlein

Skytten av Anne-Marie Schjetlein är utgiven av Bokförlaget Forum. Det är den första boken i en ny spänningsserie om sjuksköterskan Regina Starck. Regina arbetar som sjuksköterska i ”resursen” på Sveasjukhuset i Stockholm. Carlos är operationssjuksköterska, Ingemar är sjukhuspräst och Amira arbetar extra i sjukhuscaféet på samma ställe. När en ung man skjuter urskiljningslöst i entrén träffar han oskyldiga personer. Skytten hamnar själv på sjukhuset och personalen hamnar i ett etiskt dilemma, ska en person som dödat ha rätt till samma vård som andra. Det är en bok med en ovanlig ingång i ett våldsamt och kaosartat drama med etiska frågeställningar. Jag tyckte verkligen om boken och jag vill läsa mer om Regina. Tack för boken Anne-Marie och Bokförlaget Forum!

Regina Starck arbetar som sjuksköterska i ”resursen” på Sveasjukhuset i Stockholm. Hon får hoppa in där det behövs. Hon är god vän med Carlos som är operationssjuksköterska på samma sjukhus. De träffas både på jobbet och utanför. Ingemar är sjukhuspräst på Sveasjukhuset. Han och sonen Theo lever ensamma efter att Ingemars fru och Theos mamma dött i cancer. Amira arbetar extra i sjukhuscaféet där även Theo arbetar extra. Amira får starka känslor för Theo och gör vad hon kan för att täcka upp för honom när han är sen till jobbet. När en ung man skjuter urskiljningslöst i entrén träffar han oskyldiga personer. Regina hamnar i händelsens centrum och får ögonkontakt med skytten. Skytten hamnar själv på sjukhuset efter att han skjutits av polisen och personalen hamnar i ett etiskt dilemma. De är oense om en person som dödat har samma rätt till vård som andra.

Anne-Marie är född i Sverige med norska föräldrar. Hon har bott på många platser i Sverige men sedan 2016 bor hon i Stockholm.”Döden kvittar det lika” var Anne-Maries bokdebut. Den kom 2014 . Anne-Marie är utbildad sjuksköterska och har huvudsakligen arbetat inom operationssjukvård. Skytten är den första boken i en ny spänningsserie om sjuksköterskan Regina Starck.

Skytten är en bok med en ovanlig ingång i ett våldsamt och kaosartat drama med etiska frågeställningar. Den största delen av handlingen utspelar sig på Sveasjukhuset. Sjukhus är som ett eget samhälle där livets ytterligheter hela tiden är närvarande, liv och död. Det finns också många olika yrken representerade på ett sjukhus som ska få allt att fungera.

Därtill kommer att alla människor, från olika bakgrund och med olika förutsättningar, finns som patienter. Detta gör att alla kan relatera till handlingen och känner att det är något som skulle kunna hända i verkligheten. Anne-Maries gedigna kunskap om hur det är på sjukhus och om yrket som sjuksköterska, gör att allt känns trovärdigt och jag får även en inblick i hur det är att arbeta som sjuksköterska. Jag tyckte om beskrivningarna av alla relationer som finns i boken, de är komplexa och har många intressanta dimensioner. Jag tyckte verkligen om boken och jag vill läsa mer om Regina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *