SuperSelmas första äventyr och kampen mot cancern med text av Lovisa Matsdotter och illustrationer av Wilma Fors

Det här är barnboken SuperSelmas första äventyr och kampen mot cancern med text av Lovisa Matsdotter och illustrationer av Wilma Fors. SuperSelma finns på riktigt och Lovisa har valt att ge ut boken själv. Selma blev diagnostiserad med barncancersorten hepatoblastom i januari 2024. I boken får läsaren följa familjen från symptom, genom undersökningar och operationer till behandling. Det är en bok som berättar om oro, sorg och rädsla men också om kärlek, hopp och styrka. Språket i texten är lättförståeligt, tydligt och engagerande. Wilmas illustrationer är helt ljuvliga och kompletterar texten på ett fantastiskt sätt. Det går att följa följa Selmas resa på bland annat Instagram, @lovisa.matsdotter.

Selma blev diagnostiserad med barncancersorten hepatoblastom i januari 2024. Det började med att Selma blev väldigt trött och hade magont. Efter röntgen kunde läkaren konstatera att det fanns en klump i magen. Klumpen visar sig vara cancer och Selma får en slang inopererad för att kunna få mat efter behandling. När Selma får medicin och sover förvandlas hon till SuperSelma. SuperSelma är en superhjälte som kan slåss mot cancerceller. I boken får läsaren följa familjen från symptom, genom undersökningar och operationer till behandling och lite extra äventyr.

Selma finns på riktigt och Lovisa har valt att ge ut boken själv eftersom den är personlig och handlar om Selmas resa. Jag har träffat Lovisa sedan hon var liten, vid födelsedagar och dylikt hos vänner, så även om jag inte har träffat henne på ett tag känns det här väldigt nära. Tanken på att ett barn får cancer är outhärdlig och jag beundrar Lovisa och hennes sambo Eric som hanterar livet som det blivit med styrka och kärlek.

Det är en bok som berättar om oro, sorg och rädsla men också om kärlek, hopp och styrka. Språket i texten är lättförståeligt, tydligt och engagerande. Wilmas illustrationer är helt ljuvliga och kompletterar texten på ett fantastiskt sätt. Färgerna och tydligheten i illustrationerna gör att det är lätt att stanna upp och titta, prata och diskutera kring bilderna och texten. Boken kan användas både som stöd, tröst och hjälp för barn och föräldrar som är i samma situation som Selmas familj, men även som en bok som skapar förståelse hos oss som inte varit med om ett barns cancerresa.

Det går att följa följa Selmas resa på bland annat Instagram, @lovisa.matsdotter. Tillsammans med Lina, som också har en dotter som har cancer, har Lovisa en podd och Instagram där de berättar om hur det är att vara föräldrar till barn med cancer, podden och Instagram heter Kampen för livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *