Hatets hjärta av Dennis Lehane

Hatets hjärta av Dennis Lehane är utgiven av Bookmark Förlag. Slumområdet Southie i Boston domineras av irländare. Sommaren 1974 råder det värmebölja och luften står stilla. Mary Pat bor i delen som kallas Commonwealth, där hyresrätterna är subventionerade, och hon arbetar som sjukvårdsbiträde på ett ålderdomshem. Hon har levt hela sitt liv i stadsdelen där Marty Butler och hans gäng styr. Mary Pats dotter Jules kommer inte hem en natt och Mary Pat ger sig ut i området för att ta reda på vad som hänt. Boken är en thriller som höll mig på tårna genom hela handlingen. Klasskillnaderna, rasismen, kriminaliteten, hatet, kärleken och Mary Pats beslutsamhet skildras intensivt och det är helt omöjligt att inte bli berörd. Tack för boken Bookmark Förlag!

Slumområdet Southie i Boston domineras av irländare. Hela Boston är segregerat i olika områden för olika grupper av människor. Sommaren 1974 råder det värmebölja och luften står stilla. Mary Pat bor i delen som kallas Commonwealth, där hyresrätterna är subventionerade, och hon arbetar som sjukvårdsbiträde på ett ålderdomshem. Det är ett hårt liv där det handlar om att visa vem man är lojal mot. Mary Pat har levt hela sitt liv i stadsdelen där Marty Butler och hans gäng styr. De styr med järnhand och det finns alltid unga personer som vill ansluta till gänget. Mary Pats dotter Jules kommer inte hem en natt och Mary Pat ger sig ut i området för att ta reda på vad som hänt.

Dennis fick sitt stora genombrott med Mystic River och Shutter Island och flera av hans böcker har blivit storfilmer. Han har skrivit manus till The Wire och producerat serie-adaptationen av Stephen Kings The Outsider. Dennis undervisar i kreativt skrivande på Harvard. Det märks i Hatets hjärta att han själv är uppvuxen i Boston med irländsk härkomst, allt känns genuint och jag antar att delar i boken är självupplevda.

Boken är en thriller som höll mig på tårna genom hela handlingen. Klasskillnaderna, rasismen, kriminaliteten, hatet, kärleken och Mary Pats beslutsamhet skildras intensivt och det är helt omöjligt att inte bli berörd. Det segregerade samhället stärker motsättningarna mellan olika grupperingar och Dennis skildrar detta med en brutal rättframhet och stor kunskap i ämnet.

Språket förstärker det brutala och det går inte att värja sig eller blunda för hur det var 1974 i Boston. Lojaliteten som krävs i Commonwealth, och i andra områden, har nolltolerans för de som brister i att följa det förväntade. Jag kan tyvärr se paralleller i samhället idag och jag kan sorgset konstatera att vi inte lärt av historien, inte denna gången heller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *