Skytten av Anne-Marie Schjetlein

Skytten av Anne-Marie Schjetlein är utgiven av Bokförlaget Forum. Det är den första boken i en ny spänningsserie om sjuksköterskan Regina Starck. Regina arbetar som sjuksköterska i ”resursen” på Sveasjukhuset i Stockholm. Carlos är operationssjuksköterska, Ingemar är sjukhuspräst och Amira arbetar extra i sjukhuscaféet på samma ställe. När en ung man skjuter urskiljningslöst i entrén träffar han oskyldiga personer. Skytten hamnar själv på sjukhuset och personalen hamnar i ett etiskt dilemma, ska en person som dödat ha rätt till samma vård som andra. Det är en bok med en ovanlig ingång i ett våldsamt och kaosartat drama med etiska frågeställningar. Jag tyckte verkligen om boken och jag vill läsa mer om Regina. Tack för boken Anne-Marie och Bokförlaget Forum!

Regina Starck arbetar som sjuksköterska i ”resursen” på Sveasjukhuset i Stockholm. Hon får hoppa in där det behövs. Hon är god vän med Carlos som är operationssjuksköterska på samma sjukhus. De träffas både på jobbet och utanför. Ingemar är sjukhuspräst på Sveasjukhuset. Han och sonen Theo lever ensamma efter att Ingemars fru och Theos mamma dött i cancer. Amira arbetar extra i sjukhuscaféet där även Theo arbetar extra. Amira får starka känslor för Theo och gör vad hon kan för att täcka upp för honom när han är sen till jobbet. När en ung man skjuter urskiljningslöst i entrén träffar han oskyldiga personer. Regina hamnar i händelsens centrum och får ögonkontakt med skytten. Skytten hamnar själv på sjukhuset efter att han skjutits av polisen och personalen hamnar i ett etiskt dilemma. De är oense om en person som dödat har samma rätt till vård som andra.

Anne-Marie är född i Sverige med norska föräldrar. Hon har bott på många platser i Sverige men sedan 2016 bor hon i Stockholm.”Döden kvittar det lika” var Anne-Maries bokdebut. Den kom 2014 . Anne-Marie är utbildad sjuksköterska och har huvudsakligen arbetat inom operationssjukvård. Skytten är den första boken i en ny spänningsserie om sjuksköterskan Regina Starck.

Skytten är en bok med en ovanlig ingång i ett våldsamt och kaosartat drama med etiska frågeställningar. Den största delen av handlingen utspelar sig på Sveasjukhuset. Sjukhus är som ett eget samhälle där livets ytterligheter hela tiden är närvarande, liv och död. Det finns också många olika yrken representerade på ett sjukhus som ska få allt att fungera.

Därtill kommer att alla människor, från olika bakgrund och med olika förutsättningar, finns som patienter. Detta gör att alla kan relatera till handlingen och känner att det är något som skulle kunna hända i verkligheten. Anne-Maries gedigna kunskap om hur det är på sjukhus och om yrket som sjuksköterska, gör att allt känns trovärdigt och jag får även en inblick i hur det är att arbeta som sjuksköterska. Jag tyckte om beskrivningarna av alla relationer som finns i boken, de är komplexa och har många intressanta dimensioner. Jag tyckte verkligen om boken och jag vill läsa mer om Regina.

Mord i kräftornas tid av Anna Ihrén

Mord i kräftornas tid av Anna Ihrén är utgiven av LB Förlag. Boken är den första i den nya deckarserien Skärgårdspolisen. Bill och Vendela är skärgårdspoliser i Bohuslän. När en ung kvinna hittas död i en vik arbetar de hårt för att hitta den som är skyldig. Bill är nyskild och han och dottern Freja bor på Lilla Tornö, hos Bills mamma. Freja får svårt att behålla sina gamla vänner på fastlandet och Bill sörjer sitt äktenskap. Jag tyckte väldigt mycket om boken. Trots mordet och Bills skilsmässa känns det som en ombonad och mysig deckare tack vare miljön och karaktärerna. Tack för boken Anna och LB Förlag!

Bill och Vendela är skärgårdspoliser i Bohuslän. De är nära vänner och umgås även utanför arbetet. När en ung kvinna hittas död i en vik arbetar de hårt för att hitta den som är skyldig. Deras chef Lydia är driven och leder arbetet med fast hand. Vendelas bror Fred är släktforskare och tycker om att sammanställa släktträd, även när det gäller personer i ett mordfall. Bill är nyskild och han och dottern Freja bor på Lilla Tornö, hos Bills mamma. Freja får svårt att behålla sina gamla vänner på fastlandet och Bill sörjer sitt äktenskap. Vendela är ett stöd för Bill och Freja och hon bjuder in dem till sin bror Fred för att alla ska få skingra sina tankar.

Anna har skrivit deckarserien Morden på Smögen tidigare. Du kan läsa om Julmord i skärgården här i Bokluckan, det är den femte boken i serien. 2021 debuterade Anna som barnboksförfattare med serien om Stellas och Johns detektivbyrå. Hennes böcker har översatts till sju språk och sålt över en halv miljon exemplar. Mord i kräftornas tid är den första boken i den nya deckarserien Skärgårdspolisen.

Jag tyckte väldigt mycket om boken. Språket är lättillgängligt och det gick fort att läsa boken. Trots mordet och Bills skilsmässa känns det som en ombonad och mysig deckare. Det är mycket tack vare miljön som beskrivs målande, jag kunde känna vinden i håret, saltet i vattnet och jag blir väldigt sugen på att uppleva mareld. Jag tyckte om att läsa om Bill, Freja och farmor Solweig. Solweigs omsorger och Bills ständiga pussel med att få tillräckligt med tid för Freja på grund av jobbet, gjorde att jag kände mig nära den lilla familjen.

Frejas utsatthet i skolan och problemen som hon hamnade i för att hennes föräldrar skilt sig, känner jag igen hos elever jag haft i skolan. Jag kände lite extra för Freja och situationen hon hamnade i. Det är många vardagliga händelser och problem som vävs in i handlingen. Sen måste jag säga att jag verkligen gillar Fred, osäkre och folkskygge Fred som har en fantastisk trädgård och bakar som en Gud. Det ska bli roligt och spännande att följa serien Skärgårdspolisen.

Den försvunna bruden av Felicity York

Den försvunna bruden av Felicity York är utgiven av HarperCollins Nordic. Handlingen i boken baseras på verkliga händelser och verkliga personer och den utspelar sig 1826 i Cheshire i nordvästra England. Ellen Turner, arvtagerska från Pott Shrigley, luras in i ett tvångsäktenskap med Edward Gibbon Wakefield. Ryktena säger att Ellen rymt för att gifta sig. Hennes far, som inte tror på ryktena, har bestämt sig för att hämta hem Ellen och ställa de ansvariga till svars. Det här är en fascinerande och spännande bok som beskriver en tid då kvinnor betraktades som ägodelar. Hjälten i boken är helt klart Ellens far! Tack för boken HarperCollins Nordic!

År 1826 i Cheshire i nordvästra England luras Ellen Turner, arvtagerska från Pott Shrigley, in i ett tvångsäktenskap med Edward Gibbon Wakefield. Familjen Turner har kämpat hårt för att ta sig uppåt i de aristokratiska kretsarna. William Turner har arbetat sig upp från att vara en fattig pojke från Blackburn till att utnämnas till High Sheriff av Cheshire. Jane Turner är noga med att deras position ska förbättras och siktar på att dottern Ellen ska gifta sig adligt. När ryktena säger att Ellen rymt för att gifta sig rasar Janes värld. Ellens far tror inte på det som sägs och han har bestämt sig för att hämta hem Ellen och ställa de ansvariga till svars.

Felicity York bor i Lancashire och hon har skrivit flera historiska romaner. Trilogin Storslagna skandaler, där Den försvunna bruden är den första boken, baseras på verkliga societetsskandaler under regencyeran. Regencyeran i Storbritannien varade 1811 till 1820. Perioden kallas så för att kung Georg III var för sjuk för att regera och hans son, den framtida George IV, fungerade som prinsregent. Eran är känd för sina specifika kulturella och sociala särdrag, inklusive mode, arkitektur och litteratur, och är ofta förknippad med författare som Jane Austen.

Handlingen i boken baseras på verkliga händelser och verkliga personer. Jag har läst lite om ”The Shrigley abduction” som inträffade 1827 och i verkligheten var Ellen Turner bara 15 år, i boken är hon 17 år. Shrigley Hall, där familjen Turner bodde, är nu ett hotell och spa. Det ser helt fantastiskt ut och jag sätter upp det på min bucketlist att åka dit!

Den försvunna bruden är en fascinerande och spännande bok. Miljöerna beskrivs så att jag kan föreställa mig alla fantastiska byggnader och landskap. Karaktärerna är personer som har funnits och det märks att Felicity har lagt ner mycket tid på research. Jag får lära känna dem genom olika händelser och situationer och de blir väldigt levande för mig. Handlingen beskriver en tid då kvinnor betraktades som ägodelar och det framkommer på flera sätt. Hjälten i boken är helt klart Ellens far! Att som förmögen man vara villig att riskera familjens anseende för att göra det som vi idag anser vara rätt, är modigt, ädelt och heroiskt. Det ska bli spännande att läsa försättningen på Storslagna skandaler-trilogin.

SuperSelmas första äventyr och kampen mot cancern med text av Lovisa Matsdotter och illustrationer av Wilma Fors

Det här är barnboken SuperSelmas första äventyr och kampen mot cancern med text av Lovisa Matsdotter och illustrationer av Wilma Fors. SuperSelma finns på riktigt och Lovisa har valt att ge ut boken själv. Selma blev diagnostiserad med barncancersorten hepatoblastom i januari 2024. I boken får läsaren följa familjen från symptom, genom undersökningar och operationer till behandling. Det är en bok som berättar om oro, sorg och rädsla men också om kärlek, hopp och styrka. Språket i texten är lättförståeligt, tydligt och engagerande. Wilmas illustrationer är helt ljuvliga och kompletterar texten på ett fantastiskt sätt. Det går att följa följa Selmas resa på bland annat Instagram, @lovisa.matsdotter.

Selma blev diagnostiserad med barncancersorten hepatoblastom i januari 2024. Det började med att Selma blev väldigt trött och hade magont. Efter röntgen kunde läkaren konstatera att det fanns en klump i magen. Klumpen visar sig vara cancer och Selma får en slang inopererad för att kunna få mat efter behandling. När Selma får medicin och sover förvandlas hon till SuperSelma. SuperSelma är en superhjälte som kan slåss mot cancerceller. I boken får läsaren följa familjen från symptom, genom undersökningar och operationer till behandling och lite extra äventyr.

Selma finns på riktigt och Lovisa har valt att ge ut boken själv eftersom den är personlig och handlar om Selmas resa. Jag har träffat Lovisa sedan hon var liten, vid födelsedagar och dylikt hos vänner, så även om jag inte har träffat henne på ett tag känns det här väldigt nära. Tanken på att ett barn får cancer är outhärdlig och jag beundrar Lovisa och hennes sambo Eric som hanterar livet som det blivit med styrka och kärlek.

Det är en bok som berättar om oro, sorg och rädsla men också om kärlek, hopp och styrka. Språket i texten är lättförståeligt, tydligt och engagerande. Wilmas illustrationer är helt ljuvliga och kompletterar texten på ett fantastiskt sätt. Färgerna och tydligheten i illustrationerna gör att det är lätt att stanna upp och titta, prata och diskutera kring bilderna och texten. Boken kan användas både som stöd, tröst och hjälp för barn och föräldrar som är i samma situation som Selmas familj, men även som en bok som skapar förståelse hos oss som inte varit med om ett barns cancerresa.

Det går att följa följa Selmas resa på bland annat Instagram, @lovisa.matsdotter. Tillsammans med Lina, som också har en dotter som har cancer, har Lovisa en podd och Instagram där de berättar om hur det är att vara föräldrar till barn med cancer, podden och Instagram heter Kampen för livet.

Tretton av Steve Cavanagh

Tretton av Steve Cavanagh är utgiven av Norstedts. Hollywoodstjärnan Bobby Solomon anklagas för att ha dödat sin fru och sin säkerhetsvakt. Rättegången på Manhattan i New York beskrivs som århundradets rättegång. Bobby försvaras av advokaten Eddie Flynn, en smågangster som sadlat om. Joshua Kane är en av de tolv som sitter i juryn. Han har en egen agenda och är beredd att gå långt för att genomföra sina planer. Boken är en nervkittlande psykologisk rättegångsthriller med snabba vändningar och oberäkneliga karaktärer där Steve använder ett säreget språk. Jag gillade den och tyckte att spänningen ökade för varje kapitel. Tack för boken Norstedts!

Hollywoodstjärnan Bobby Solomon anklagas för att ha dödat sin fru och sin säkerhetsvakt. Morden var brutala och alla bevis pekar mot Bobby. Rättegången på Manhattan i New York beskrivs som århundradets rättegång. Bobby försvaras av advokaten Eddie Flynn, en smågangster som sadlat om. Trots bevisen tvivlar Eddie på att Bobby är skyldig. Joshua Kane är en av de tolv som sitter i juryn. Han har en egen agenda och är beredd att gå långt för att genomföra sina planer.

Steve Cavanagh är född och uppväxt i Belfast i Nordirland. Han arbetar heltid som författare. Böckerna om Eddie Flynn har vunnit priser och fått mycket uppmärksamhet. I februari 2025 kommer boken Ord mot ord ut, ytterligare en Eddie Flynn-bok. Vad jag hittar finns även Eddie Flynn-böckerna Advokaten, utgiven 2019, och Uppgörelsen, utgiven 2021, på svenska. Jag har inte läst något av Steve tidigare så jag hoppade rakt in i Eddie Flynn-historien, vilket inte var några problem.

Tretton är en nervkittlande psykologisk rättegångsthriller med snabba vändningar och oberäkneliga karaktärer där Steve använder ett säreget språk. Mycket av handlingen utspelar sig i rättegångssalen och Steve lyckas verkligen bygga upp stämningen genom att berätta vad som händer där genom Eddie Flynns och Joshua Kanes ögon, växelvis berättat.

Jag tycker om Eddie Flynn som karaktär, han är oborstad samtidigt som han är skärpt och har en stark känsla för rättvisa. Joshua Kane är en riktigt otäck karaktär som gjorde att jag började titta mig över axeln emellanåt. Jag gillade Tretton och tyckte att spänningen ökade för varje kapitel. Boken känns väldigt amerikansk och den skulle göra sig bra som film.

Hatets hjärta av Dennis Lehane

Hatets hjärta av Dennis Lehane är utgiven av Bookmark Förlag. Slumområdet Southie i Boston domineras av irländare. Sommaren 1974 råder det värmebölja och luften står stilla. Mary Pat bor i delen som kallas Commonwealth, där hyresrätterna är subventionerade, och hon arbetar som sjukvårdsbiträde på ett ålderdomshem. Hon har levt hela sitt liv i stadsdelen där Marty Butler och hans gäng styr. Mary Pats dotter Jules kommer inte hem en natt och Mary Pat ger sig ut i området för att ta reda på vad som hänt. Boken är en thriller som höll mig på tårna genom hela handlingen. Klasskillnaderna, rasismen, kriminaliteten, hatet, kärleken och Mary Pats beslutsamhet skildras intensivt och det är helt omöjligt att inte bli berörd. Tack för boken Bookmark Förlag!

Slumområdet Southie i Boston domineras av irländare. Hela Boston är segregerat i olika områden för olika grupper av människor. Sommaren 1974 råder det värmebölja och luften står stilla. Mary Pat bor i delen som kallas Commonwealth, där hyresrätterna är subventionerade, och hon arbetar som sjukvårdsbiträde på ett ålderdomshem. Det är ett hårt liv där det handlar om att visa vem man är lojal mot. Mary Pat har levt hela sitt liv i stadsdelen där Marty Butler och hans gäng styr. De styr med järnhand och det finns alltid unga personer som vill ansluta till gänget. Mary Pats dotter Jules kommer inte hem en natt och Mary Pat ger sig ut i området för att ta reda på vad som hänt.

Dennis fick sitt stora genombrott med Mystic River och Shutter Island och flera av hans böcker har blivit storfilmer. Han har skrivit manus till The Wire och producerat serie-adaptationen av Stephen Kings The Outsider. Dennis undervisar i kreativt skrivande på Harvard. Det märks i Hatets hjärta att han själv är uppvuxen i Boston med irländsk härkomst, allt känns genuint och jag antar att delar i boken är självupplevda.

Boken är en thriller som höll mig på tårna genom hela handlingen. Klasskillnaderna, rasismen, kriminaliteten, hatet, kärleken och Mary Pats beslutsamhet skildras intensivt och det är helt omöjligt att inte bli berörd. Det segregerade samhället stärker motsättningarna mellan olika grupperingar och Dennis skildrar detta med en brutal rättframhet och stor kunskap i ämnet.

Språket förstärker det brutala och det går inte att värja sig eller blunda för hur det var 1974 i Boston. Lojaliteten som krävs i Commonwealth, och i andra områden, har nolltolerans för de som brister i att följa det förväntade. Jag kan tyvärr se paralleller i samhället idag och jag kan sorgset konstatera att vi inte lärt av historien, inte denna gången heller.

Eldjägarna av Mons Kallentoft

Eldjägarna av Mons Kallentoft är utgiven av Bokförlaget Forum. Boken är den nionde om kriminalinspektör Malin Fors. Jag lyssnade på boken som Torsten Wahlund läser. En nioårig pojke hittas mördad i en container och en kvinna hittas död, svårt bränd. Linköpingspolisen har svårt att se samband och jagar sanningen i Qatar, Nepal och på Filippinerna. Malins dotter Tove är i Katmandu på ett barnhem där hon vakar hos en döende pojke. Eldjägarna har en handling som behandlar människosyn och vissa människors cyniska sätt att utnyttja utsatta personer. Jag känner igen Mons sätt att skapa spänning från de tidigare böckerna och jag tycker om att få höra alla karaktärers syn på det som händer.

En nioårig pojke hittas mördad i en container. Han är slagen i huvudet och det visar sig att han kommer från ett trasigt hem. En kvinna hittas död, svårt bränd. Ingen kvinna är anmäld försvunnen men efter ett tips går det att få fram hennes identitet. Linköpingspolisen har svårt att se samband mellan dåden men är övertygade om att det finns. De jagar sanningen i Qatar, Nepal och på Filippinerna, bland fattiga arbetare och samvetslösa arbetsgivare. Malins dotter Tove är i Katmandu på ett barnhem där hon vakar hos en döende pojke.

Mons Kallentoft är journalist och författare. Han är uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping. Han har skrivit femton böcker om kriminalinspektör Malin Fors, där handlingen är förlagd till Linköping. Eldjägarna är den nionde delen i serien. Jag lyssnade på boken som Torsten Wahlund läser. Du kan läsa om de åtta första delarna här i Bokluckan; Midvinterblod, Sommardöden, Höstoffer, Vårlik, Den femte årstiden, Vattenänglar, Vindsjälar och Jordstorm. I juni 2024 kom nyheten att Netflix ska göra serie av Malin Fors-böckerna, på franska. Det ska bli spännande att höra Malin prata franska!

Eldjägarna har en handling som behandlar människosyn och vissa människors cyniska sätt att utnyttja utsatta personer. Det finns många som debatterar sportwashing, Mons väver in fotbolls-VM i Qatar och visar på konsekvenserna. Det gör ont att påminnas om hur det ser ut för många människor i världen och jag känner som vanligt ilska och vanmakt inför problematiken. Jag känner igen Mons sätt att skapa spänning från de tidigare böckerna och jag tycker om att få höra alla karaktärers syn på det som händer. Genom att ge alla en röst, ibland också en inre röst, får jag veta anledningen till att en karaktär agerar som den gör. Jag ser fram emot att fortsätta att följa Malin Fors i arbetslivet och i privatlivet i nästa bok, Djävulsdoften!

En evighet från dig av Jenny Colgan

En evighet från dig av Jenny Colgan är utgiven av Norstedts. Cormac MacPherson är samordningssköterska i Kirrinfief, en ort bland bergen i närheten av Loch Ness i Skottland. Lissa Westcott har samma titel i en stökig del av London. De ingår i ett tre månader långt utbytesprogram och byter jobb med varandra. Lissa som är van vid Londons tempo har svårt att hitta rätt i Kirrenfief och Cormac förstår inte hur någon kan trivas i Londons stress. De håller kontakten med varandra för att underlätta arbetet men börjar också prata om annat efter ett tag. Det är en härlig feelgoodbok där miljöerna, både i Skottland och i London, är målande och Lissa och Cormac är två personer jag verkligen skulle vilja lära känna. Jag längtar tillbaka till London och blir sugen på att åka till Skottland, precis som det ska var i en bra feelgoodroman!

Cormac MacPherson är samordningssköterska i Kirrinfief, en ort bland bergen i närheten av Loch Ness i Skottland. Han lever ett lugnt liv efter att ha avslutat sin tjänst i armén. Lissa Westcott har samma titel i en stökig del av London där tunnelbanan och nya restauranger är en del av vardagen. Cormac och Lissa ingår i ett tre månader långt utbytesprogram och byter jobb med varandra. De är båda tveksamma till programmet. Lissa som är van vid Londons tempo har svårt att hitta rätt i det lugna Kirrenfief. Cormac förstår inte hur någon kan trivas i Londons stress och hur någon ens kan hitta rätt. De håller kontakten med varandra för att underlätta arbetet men börjar också prata om annat efter ett tag.

Jenny är född i Skottland, 1972. Efter att ha bott i Nederländerna, USA och Frankrike har hon och familjen återvänt till Skottland. Hon ha skrivit ett tjugotal romaner och enbart i Sverige har böckerna sålt över en miljon exemplar. En evighet från dig är den tionde boken som översatts till svenska. Det är den tredje, fristående delen om den lilla skotska byn Kirrinfief. Den andra delen heter Den lilla bokhandeln i hamnen och du kan läsa om den här i Bokluckan. Den första delen, Den lilla bokhandeln runt hörnet, har jag också läst men det var före Bokluckans tid. Det fungerar bra att läsa böckerna fristående, de fokuserar på olika karaktärer, men jag är glad att jag har läst alla tre eftersom det känns som att jag känner hela byn.

Jenny Colgan kan verkligen skriva fantastiska feelgoodböcker och det här är en härlig bok där miljöerna, både i Skottland och i London, är målande. Jag känner tempot i London och lugnet i Skottland. Lissa och Cormac är två personer jag verkligen skulle vilja lära känna. De är otroligt olika men ändå lika när det kommer till det viktiga i livet. Efter att ha tillbringat ganska mycket tid i London kan jag sakna tunnelbanan och människorna, som jag inte uppfattar avvisande som Cormac gör. Skottland känns lockande med sitt lugna tempo, de färgstarka karaktären men det känns också lite skrämmande att alla vet vad alla gör. Jag längtar tillbaka till London och blir sugen på att åka till Skottland, precis som det ska var i en bra feelgoodroman!